Geschiedenis De Worp

De naam Worp bij Deventer leest men voor het eerst in een document uit 1357, het gaat dan over een eiland in het gemeenschappelijk viswater voor de stad. Dit eiland werd gebruikt voor het drogen van visnetten. Deze "Worp", een natuurlijke verhoging langs de rivier, was een schiereiland van een veel groter eiland met gemeenschappelijke weiden en twijggronden. Het geheel was gelegen tussen de IJssel en een ook stromende loop van deze rivier meer westwaarts. In 1467 werden op deze Worp nog vele bevers gevangen.

Huize De Worp vanaf Worpplantsoen   Huize De Worp vanaf Worpplantsoen

In de 17e eeuw ontstonden er steeds meer hoven met tuinhuizen van welgestelde Deventer families op de Worp en tegen het einde van de 17e eeuw werd tussen het eiland en de IJssel voor deze gegoede burgerij het eerste wandelpark van ons land aangelegd.

Hoewel de eerste aanleg van het Worpplantsoen al uit de 17e eeuw stamt, is het park zoals we dat nu kennen pas later aangelegd. Tegen het einde van de Franse Tijd, aan het begin van de 19e eeuw, werden alle bomen in het oude park gekapt en de tuinhuizen verbrand. De Franse troepen gelegerd in Deventer wilden standhouden tegen het optrekkende Kozakkenleger en wilden vrij schootsveld hebben vanuit de stad. In 1815 kreeg de stad toestemming om het Worpplantsoen te herstellen onder voorbehoud dat het park weer gekapt moest worden als er opnieuw oorlog zou dreigen.

Huize "De Worp" gebouwd in 1928 ligt op de rand van het voormalige eiland. Vanuit het huis heeft men een prachtig uitzicht op het park en stadsfront van Deventer. Er is een fraaie zichtlijn naar de Grote of Lebuïnuskerk. Na een kort boottochtje over de IJssel, meteen een leuke kennismaking met de stad en begin van uw vakantie, staat u midden in het centrum van één van de aller-oudste steden van ons land.

Heemschut   SKBLReserveer een kamer via Booking.com